Iloilo en Islas Gigantes
Door: KE
Blijf op de hoogte en volg Emile
29 December 2017 | Filipijnen, Estancia
We hebben een beetje moeite met opstaan na de gezellige karaoke-kerstavond op Guimaras dus op het strand liggen is de beste optie.. :-) We hebben veel bekijks en er komt zelfs een klein meisje heel verlegen met haar oma naar Karlijn toe om haar een handje te geven en Merry Christmas te zeggen. Heel schattig; want ze heeft waarschijnlijk nog nooit een westerling gezien. Ook bij het zwemmen vragen kleine jongetjes Karlijns naam en geven handkusjes.
We eten uiteraard weer in de kantine en duiken vroeg ons bedje in.
26 dec Guimaras en Iloilo
Na het ontbijt gaan we een boottochtje maken met de broer van Lourdes om de adembenemende eilandjes en rotswanden te bekijken. Ook bezoeken we een fisheries development center waar enorme vissen en schildpadden leven! Echt heel indrukwekkend, aangezien de grote vissen uit je hand eten!
Vandaag checken we uit en zetten onze reis voort met een Banka ferry naar Iloilo. We hebben een leuk hotel gezien op internet en nemen de taxi naar hotel Del Rio. Gelukkig hebben ze plaats, maar om de internetprijs te krijgen, moeten we aan de balie toch nog via Agoda boeken. Vreemd hoe dit werkt...
We hebben een zwembad en gaan gelijk even een duik nemen. De achterkant van het hotel heeft een mooi uitzicht over de Iloilo rivier waar een promenade langs loopt waar hardlopers en wandelaars hun lol op kunnen. We zitten overduidelijk in een behoorlijk welvarend gebied, want hier rijden geen tricycles, alleen maar auto’s. Ook het uitgaansgebied zit op een paar honderd meter van het hotel met goede restaurantjes.
We sluiten onze 2e kerstdag af in restaurant Punot en dat is een topper. Een groot verschil met de kantine op Guimaras :-)
27 dec Estancia
Na een uitgebreid ontbijtbuffet pakken we de taxi naar het busstation om naar Estancia te gaan. Dit is een beetje ‘of the beaten track’, want de Lonely planet en Rough Guide hebben het hier niet/weinig over. Plan is om te gaan eilandhoppen in het noordoosten van Panay, Les Islas Gigantes. Maar onderweg in de bus vinden we amper hotels op internet. Wel een Airbnb, die we proberen te boeken. Echter communicatie blijkt heel lastig aangezien onze lokale simkaart hier amper internet heeft. Vlak voordat we de bus uitstappen hebben we een adres waar we met de tricycle naartoe moeten. We worden ontvangen door een familie en krijgen direct een stuk verjaardagstaart aangeboden. Dit blijkt alleen niet de locatie te zijn waar we verblijven; na een moeizaam gesprek met de zus (omdat ze slecht Engels spreekt en maar twee tanden heeft) en de moeder (idem qua tanden en Engels) van de eigenaar blijkt dat de locatie nog 15 min met de tricycle is. Bij aankomst blijkt dat ze de sleutel niet heeft en moeten we daar een half uur op wachten. Erg vermoeid kunnen we eindelijk een kamer uitzoeken in het grote huis. Alle kamers blijken kleine bedjes te hebben van 1.30 m breed- ongeveer de helft van ons bedje van de vorige avond. Ook hebben we geen warm water en mist de toiletbril. :-( Je moet er wat voor over hebben om hier buiten de toeristische paden te gaan!
De zus van de eigenaar gaat een maaltijd koken, wat erg fijn is omdat er geen enkel restaurantje in de buurt is hier.
We willen de volgende dag gaan eilandhoppen en met de zus spreken we af dat haar neefje ons komt ophalen met een boot. We gaan vroeg naar ons smalle bedje.
28 dec Islas Gigantes
We staan vroeg op en krijgen dan te horen dat het boottochtje niet door gaat. We balen behoorlijk en pakken een oncomfortabele kleine tricycle naar de haven van Carles (27 km), om dan maar zelf een boottochtje te gaan regelen. Om 10 uur gaat er een Banka boot naar Gigantes Norte island; vanaf daar kunnen we tochtjes boeken voor eilandhoppen. De overtocht heeft hoge golven en we snappen nu dat de gespannen zeilen aan de zijkant niet voor de zon zijn, maar voor de golven. We zitten gelukkig een beetje achterin, maar worden toch behoorlijk nat. De kapitein weet duidelijk hoe hij zijn Banka moet besturen, maar het is een lange tocht van 1:45 uur!
Op Gigantes Norte zijn al mooie stranden, maar na een uurtje regelen we privé tour met een kleine boot langs 3 andere eilanden en stranden. Het is prachtig (google image islas gigantes) en niet druk! Ze hebben hier een ‘Sandbar’ midden in zee, en een eiland met twee bergen en een strand ertussen, waar aan twee zijden zee is. Schitterend. Bij terugkomst op Norte pakken we een snelle boot met 2x200pk erachter; we willen wel voor donker thuis zijn, omdat we het anders niet meer kunnen vinden :-) Bij de haven nemen we een bus en daarna een tricycle. Bij thuiskomst staan er alweer familieleden bij het hek te wachten en wordt er een enorm goede Filipijnse maaltijd voor ons bereid. Helemaal kapot ploffen we in ons kleine bedje. Morgen vroeg op om naar Boracay te reizen.
29 dec Reis naar Boracay
De zus blijkt er een handje van te hebben om de prijzen wat hoger weer te geven; zo ook met de kamer. Als excuus heeft ze dat ze het ook niet zo goed weet wat haar broer heeft afgesproken. Uiteindelijk rekenen we € 52,- af voor 2 overnactingen, inclusief ontbijt en diner. Nadat we uitgebreid een fotosessie met haar hebben gedaan, zwaait ze ons uit. We lopen met onze backpacks op straat op zoek naar een tricycle. Hele families komen naar buiten de om naar onze verschijning te komen kijken. Wij hebben inmiddels ook al drie dagen geen westerling gezien (behalve twee spanjaarden op de boot vanaf Norte). Allemaal erg leuk, maar nu willen we wel weer wat meer luxe en reuring.
Na een tricycle, een bus, een mini-van en weer een bus verder staan we na een reis van 7,5 uur bij de ferryport van Boracay om in 20 min over te varen. En we zijn duidelijk weer ‘on the beaten track’ want honderden toeristen worden met kleurstickertjes naar de juiste ferry’s begeleid! Bij aankomst komen we Harry (de Engelsman die we kennen vanaf Siquijor) tegen. De tricycles zijn hier 4x duurder en we komen zelfs in een avondspits, maar er zijn honderden leuke restaurantjes om uit te kiezen en het zand is ultrafijn en wit. Boracay staat blijkbaar hoog op de wereldwijde ranglijst om O&N te vieren. Hier zijn hippe strandclubs met DJ’s en zelfs dure resorts van 500 Euro per nacht. Wat een wereld van verschil.
01 Januari 2018 - 22:41
Marry:
Heerlijk avontuur! -
02 Januari 2018 - 18:04
Cees:
Neem die moeder en dochter met slechts twee tanden maar mee. Die kunnen Home Aalsmeer wel schoonmaken, denk ik zo. Snap echt wel waarom ze jullie via Agoda laten boeken hoor. Viel Spass! Nyenengake!