Trekking van Kalaw naar Inle Lake
Door: KE
Blijf op de hoogte en volg Emile
12 Januari 2015 | Myanmar, Nyaungshwe
Het heeft vannacht enorm geregend en we vragen ons af of onze normale gympen wel bestand zijn voor eventuele gladheid tijdens de trektocht. Er is er nog meer regen voorspeld.... We hebben gelukkig poncho's bij ons. We worden in een taxi naar een plaatsje 45 min verderop gebracht; waar de rest van onze groep hun eerste dag naartoe is gelopen. Wij doen de korte tocht van 2 dagen en zij hebben er al een nacht opzitten. Onze guide gaat gelijk op zoek naar een stok, die we kunnen gebruiken voor het wandelen. We komen door de bergen en lopen door velden met rode pepers, tarwe en koeien. Wat een uitzicht! De meeste dorpjes die we passeren zijn zeer primitief. Onze groep bestaat uit 8 toeristen, een guide en een kok. De kok gaat op de brommer en bereid het eten. Het is echt heerlijk, alleen voelt Karlijn zich niet lekker na de eerste lunch. De guide is zeer bezorgd en heeft een complete toeristenapotheek bij zich. Gelukkig hebben we dat zelf ook ;-). Als het echt niet meer zou gaan, kan de kok haar op de brommer komen halen. Gelukkig blijkt dit niet nodig te zijn. 's Avonds komen we bij het dorpje waar we die nacht verblijven. Er wonen ongeveer 250 famillies en de huisjes zijn allemaal gemaakt van hout met golfplaten daken. Er liggen allemaal dunne matjes voor ons klaar met dekens. Thank god hebben we onze eigen lakenzak en kussenslopen mee! De kok is inmiddels ons eten aan het bereiden op een groot vuur in de ruimte onder onze bedjes. 10 cm naast het vuur ligt een kat heerlijk te slapen. De hele 'keuken' is zwart van het roet door het open vuur waarop gekookt wordt. We vragen ons af hoe die mensen zo lang leven zonder rookkanaal....We drinken een biertje en gaan na het eten naar bed. Door de lange wandeling zijn we compleet uitgeteld dus 20u is een mooie tijd. Eerst even tanden poetsen..Tja, sanitaire voorzieningen bestaan uit een bak met water en een gat in de grond. Het heeft niet geregend, en het zonnige weer van vanmiddag is inmiddels veranderd in een zeer koude avond (en nacht). Met al onze kleren aan liggen we in bed zeer dicht tegen elkaar aan. We doen bijna geen oog dicht in de tochtige ruimte op de harde vloer! Nu voelen we ons weer echte backpackers :-)
10 jan
De zon komt alweer vroeg op en dat geeft alweer gelijk een beetje warmte. Na pancakes, fruit en gebakken banaan gaan we weer verder met de trek. Een van de hondjes uit het dorp waar we sliepen blijft ons urenlang volgen, ook al proberen we hem weg te sturen. We vragen ons af of hij de weg terug gaat vinden. We lopen een klein stukje over een onverharde weg en zien vooral veel vrouwen bezig om stenen te slepen om asfalt van te maken. Echt zwaar werk en ze verdienen maar USD 3 per dag! En als je ziet hoe lang die weg moet worden.... We zien ook andere toeristen waarvan de kleine kinderen op de nek zitten van begeleiders van de guide die ook tassen dragen. Onze backpacks worden direct naar de eindbestemming gebracht. Het laatste stuk lopen is een sterke afdaling met allemaal rotsen. Maar eindelijk hebben we onze bestemming in zicht: Inle Lake! Na de lunch wacht er een boot om ons in 1,5 uur naar de andere kant van het meer te brengen. Dit is echt fantastisch; veel huizen staan op palen (hele dorpjes) en vissers zijn bezig om hun netten binnen te halen. Ze varen in kano's of smalle pramen met een automotor die erop is gebouwd. Ze sturen met een lange as met schroef die achter de boot hangt en opgetild kan worden als ze waterplanten tegenkomen. Een grote straal van water sproeit achter de boten. Erg gaaf. Aangekomen in Nyaungshwe is ons hotel Golden Dream op 2 min lopen van het water. Wat zal het genieten zijn als je het een nacht gemist hebt: een douche en normaal bed!
12 Januari 2015 - 20:06
Cees:
Tja, wij achterblijvers merken wel dat jullie langzaamaan een jaartje ouder worden, nietwaar? De bevrijding na een zware ticht wordt steeds heftiger gevoeld. Haha. Mooie reis hoor! -
12 Januari 2015 - 21:40
Michelle:
Zouden jullie nog wat meer foto's achter die drie van Mandalay kunnen plaatsen.
One comment: Oost is oost en west is west: Vrouwen die wegen bouwen, en mid-dertigers die zachte bedjes ambiëren. Waar gaat het naartoe met deze westerse generatie..